Badbevalling
Een bevalbad geeft je de ruimte om verschillende houdingen aan te nemen in het warme water. In sommige baden kun je ook samen met je partner zitten. Hydrotherapie, of anders gezegd warm water kan erg ontspannend werken. Het kan het scherpe randje van de weeën wat afhalen zodat je meer kan ontspannen en de ontsluiting sneller vordert. Het is echter niet voor iedereen weg gelegd. De een vind het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Mocht je de douche tijdens je vorige bevalling niet als prettig ervaren hebben, dan kan het zijn dat je een bevalbad toch als fijn ervaart.
Het is geen verplichting om de baby in bad geboren te laten worden. Misschien vind je het juist fijn om alleen tijdens de ontsluiting in bad te zitten en kom je er tijdens de persfase uit om bijvoorbeeld op een baarkruk te bevallen. Het blijft het belangrijkst dat je naar je lichaam luistert. Jij voelt het beste wat goed is voor jou en je kindje.
Soms lukt het niet om het bad op tijd vol te hebben. Daarom is het fijn om van te voren een keer te oefenen met het opzetten van het bad. Je weet dan hoe lang het duurt voordat het bad opgeblazen is. Het vullen duurt over het algemeen een half uur omdat er ongeveer 500 liter water in het bad gaat.
Een badbevalling kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Informeer bij het ziekenhuis van je keuze of ze een bevalbad hebben of dat je er zelf een mee mag nemen. voor een badbevalling thuis raad ik aan om van te voren na te denken over de plek van het bad. Je weet dan zeker dat je het kunt vullen, leeg kunt laten lopen na afloop en dat de verloskundige en je partner genoeg ruimte hebben om jou te kunnen steunen tijdens de bevalling.
Mijn cliënten die een badbevalling wensen, mogen gebruikmaken van mijn bevalbad als deze beschikbaar is. Voor de hygiëne moet je dan nog wel een eigen bevalset met hoes aanschaffen.