Bevallingsverhalen

Bevallingsverhalen

Bevallingsverhalen zijn altijd persoonlijk en ik vind het mooi als een vrouw haar bevalverhaal met mij deelt, of als de partner mij vertelt hoe hij/zij de bevalling ervaren heeft. Op die manier zie je dat iedereen zijn eigen perspectief heeft op dezelfde gebeurtenis en hoe mooi het is om hierover met elkaar te praten. Hieronder volgen bevallingsverhalen omdat ik zelf graag over die van anderen lees en je zo een beeld krijgt hoe het kan gaan.

strand Kreta

Ik had zelf geen Doula bij de geboortes van mijn kinderen. Ik ben pas met het beroep van Doula in aanraking gekomen nadat ik bevallen was van mijn tweede kind. Achteraf gezien zou ik er veel aan gehad hebben, had ik van het bestaan van de Doula geweten.

N.B. weet dat elke bevalling anders is en dat deze bevallingen bij mij horen en (vooral de tweede) door mij voorbereid zijn. Als ik je begeleid als Doula, zullen we jouw bevalling voorbereiden zoals die bij jou past. Hierbij is niets vreemd en zal ik jou ondersteunen naar beste kunnen. Ik vind het vooral belangrijk dat jij achter jouw keuzes staat. Elk bevallingsverhaal is speciaal.

Geboorte Malin (2014)

Ik was niet misselijk tijdens mijn eerste zwangerschap en alles liep voorspoedig. Met 36 weken begon mijn verlof. Met 36,4 weken zwangerschap voelde ik me beroerd. Ik was misselijk, en had weinig energie. S’avonds verloor ik vocht waarvan ik niet zeker was of dit vruchtwater was. Mijn verloskundige kwam en kon dit ook niet goed zien. Zij verwees me naar het ziekenhuis met de opmerking dat ik daar zou blijven en een inleiding in het vooruitzicht had, mochten het inderdaad gebroken vliezen zijn. Dit bleek in het ziekenhuis het geval en omdat het na 17:00 uur gebeurd was, mocht ik volgens protocol 24 uur wachten om te kijken of de weeën vanzelf op gang zouden komen.

Ik bracht een rustige dag door op de afdeling met zwangeren en om 17:00 uur  voelde ik een kramp waarvan ik had: ‘dit is de eerste wee’. ‘Het begint’. De weeën werden steeds wat sterker, maar kwamen onregelmatig. Ik sliep wat en liep ook wel over de gang heen en weer. Om 06:00 uur werd ik in een verloskamer ondergebracht. Om 07:00 uur belde ik mijn man of hij er om 08:00 kon zijn en stapte ik op advies van de verpleging onder de douche. Mijn man was er om 08:00 uur en bij controle om 09:00 uur had ik al 8 cm ontsluiting.

Rond 10:00 kwamen de persweeën die ik liet werken door het afzetten tegen de heupen van de twee dames die mijn bevalling begeleidden en om 10:32 werd mijn prachtige dochter geboren. Ze werd lekker op mijn buik gelegd en ik kon gaan wennen aan het ouderschap. We bleven nog een nachtje op de familiekamer waar mijn man mocht blijven slapen en reden de volgende dag met onze dochter naar huis.

Geboorte Kjeld (2016)

Tijdens mijn tweede zwangerschap was ik wel wat misselijk, maar niet overdreven. Ik vond de zwangerschap wat zwaarder dan bij de eerste. Met 34 weken ging ik met zwangerschapsverlof, met de duur van de eerste zwangerschap in mijn geheugen. Ik vond de 37 weken grens erg spannend, want ik wilde dit keer graag in bad bevallen.

Toen begon het wachten… het duurde en duurde, vanaf 38 weken begon het gerommel, met 39,4 zelfs het bevalbad opgezet omdat ik dacht dat het kindje zou komen, maar met  41 weken was ik nog steeds zwanger. Ik ben die dag naar de verloskundige gegaan om te bespreken wat het traject richting de 42 weken zou zijn. Actie ondernemen en het gevoel “in control” te zijn, gaf mij een stuk ontspanning. Die nacht werd ik om 00:30 wakker van weeën. Ik heb het een uurtje aangekeken want ik was wat sceptisch, maar toen ik ze weg moest gaan zuchten, was ik overtuigd en heb ik mijn man gevraagd het bevalbad op te zetten en de verloskundige gebeld.

Toen mijn verloskundige er om 02:30 uur was, heb ik haar mijn ontsluiting laten controleren. Deze was 9 cm. Daarop ben ik in bad gestapt. Het water was heerlijk warm en verlichte de weeën. Je kon ook heerlijk over de rand hangen tijdens een wee.  De kraamverzorgster kwam om 03:00 uur binnen en om 03:30 is Kjeld geboren met 41,1 weken thuis in de huiskamer in bad. Zijn grote zus kon hem komen bewonderen toen ze om 07:30 uur wakker werd, want die had heerlijk liggen slapen boven.