blog

Badbevalling

Badbevalling

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bevalbad-tijdens-bevalling-1024x768.jpg
weeën opvangen in een bevalbad

Een bevalbad geeft je de ruimte om verschillende houdingen aan te nemen in het warme water. In sommige baden kun je ook samen met je partner zitten. Hydrotherapie, of anders gezegd warm water kan erg ontspannend werken. Het kan het scherpe randje van de weeën wat afhalen zodat je meer kan ontspannen en de ontsluiting sneller vordert. Het is echter niet voor iedereen weg gelegd. De een vind het heerlijk, de ander moet er niet aan denken. Mocht je de douche tijdens je vorige bevalling niet als prettig ervaren hebben, dan kan het zijn dat je een bevalbad toch als fijn ervaart.

Het is geen verplichting om de baby in bad geboren te laten worden. Misschien vind je het juist fijn om alleen tijdens de ontsluiting in bad te zitten en kom je er tijdens de persfase uit om bijvoorbeeld op een baarkruk te bevallen. Het blijft het belangrijkst dat je naar je lichaam luistert. Jij voelt het beste wat goed is voor jou en je kindje.

Soms lukt het niet om het bad op tijd vol te hebben. Daarom is het fijn om van te voren een keer te oefenen met het opzetten van het bad. Je weet dan hoe lang het duurt voordat het bad opgeblazen is. Het vullen duurt over het algemeen een half uur omdat er ongeveer 500 liter water in het bad gaat.

Een badbevalling kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Informeer bij het ziekenhuis van je keuze of ze een bevalbad hebben of dat je er zelf een mee mag nemen. voor een badbevalling thuis raad ik aan om van te voren na te denken over de plek van het bad. Je weet dan zeker dat je het kunt vullen, leeg kunt laten lopen na afloop en dat de verloskundige en je partner genoeg ruimte hebben om jou te kunnen steunen tijdens de bevalling.

Mijn cliënten die een badbevalling wensen, mogen gebruikmaken van mijn bevalbad als deze beschikbaar is. Voor de hygiëne moet je dan nog wel een eigen bevalset met hoes aanschaffen.

Doulaopleiding In Bloei

Doulaopleiding In Bloei

In april 2019 was het zover, de online opleiding van Doulaopleiding ‘In Bloei’ ging van start. Ik behoor tot de eerste groep die de opleiding online volgt. We werken via een online omgeving met fimpjes, teksten, quizzes en daarnaast hebben we een besloten Facebookpagina waar we opdrachten en ervaringen delen. Ook is er elke maand een Facebooklive-sessie waarbij docente Farola Dumont onze vragen beantwoord. In september hebben we nog een drietal dagen waarin we elkaar live ontmoeten om verdieping aan te brengen in de lesstof.

Hiernaast hebben we ook nog een mentor (een ervaren Doula) en een mentorclubje met de medestudenten die dezelfde mentor hebben. Het is fijn om in verschillende verbanden contact te hebben met mede Doula’s en van elkaar te leren en je ervaringen te delen. Bij het delen van ervaringen zorgen we er altijd voor dat de cliënten anoniem blijven.


Doulaopleiding In Bloei
prunus in april 2019
Bevalverhalen

Bevalverhalen

Sinds ik zelf bevallen ben, heb ik een voorliefde ontwikkeld voor bevalverhalen. Geen verhaal is me te gek. Ook vind ik het fijn als vrouwen de verhalen met me willen delen, het is toch iets intiems en persoonlijks. zelf vind ik het ook leuk om mijn verhalen te delen. Ik heb twee bevallingen meegemaakt waar ik met een goed gevoel op terug kijk en door deze te delen denk ik dat vrouwen een breder beeld op bevallen krijgen. 

Ik kan me voorstellen dat zwangere vrouwen niet zitten te wachten op ervaringen van anderen. Dit zal ik altijd respecteren, elke bevalling is tenslotte anders en het kan je angstig maken voor de bevalling als je te veel heftige verhalen hoort tijdens je zwangerschap. Ik vraag daarom altijd of vrouwen mijn bevalverhaal willen horen of niet (al moet ik zeggen dat ik soms misschien een ietsje enthousiast ben).

Elke keer vertel je een bevalverhaal een beetje anders. Het ligt er ook aan met wie je praat welke details je verteld. Mijn kinderen vinden het ook fijn om het verhaal van hun geboorte te horen en dan vertel ik altijd hoe welkom ze waren. Zo kun je elke keer vanuit een andere kant je verhaal bekijken en vertellen.

Ik hoop dat ik als Doula nog veel bevalverhalen mag horen, meemaken en nabespreken.