Postnataal Doulawerk

Postnataal Doulawerk

In 2019 volgde ik een cursus bij het “Postnatal Support network”. Zij zien de eerste 40 dagen na de bevalling als de kraamtijd. Gedurende die tijd zou je de tijd moeten nemen om je kindje te leren kennen en om te herstellen van de bevalling. Ik ondersteun de visie van het “Postnatal Support network” en zou iedere moeder willen inspireren om na te denken over hoe je het beste de eerste 40 dagen na je bevalling in zou kunnen richten om een voor jou zo ontspannen mogelijke eerste tijd te hebben met je baby. Wat vindt jij, spreken de onderstaande principes en uitleg je aan? of vindt je het onzin?

Waarom 40 dagen de tijd nemen om uit te rusten en te hechten met je baby?

Geboren worden en bevallen zijn twee gebeurtenissen die een grote impact hebben op een mensenleven. Na de bevalling duurt het niet alleen ongeveer 6 weken voordat je hersteld bent van de intensiteit van de bevalling, je hebt minimaal deze periode nodig om aan je nieuwe rol als moeder te wennen en deze je eigen te maken. Het is essentieel om te begrijpen dat er belangrijke en delicate patronen gevormd worden in deze eerste paar weken, welke effect hebben op de persoon en families voor de jaren die komen.

Daarom is het belangrijk om hulp te vragen en te krijgen tijdens dit “4e trimester”.

Een goed voorbereide 40 dagen rust en hechtingsperiode kan bijdragen aan:

  • Versnellen van de genezing van de baarmoeder en eventuele lidtekens
  • Betere hechting tussen moeder en baby
  • Bijdragen aan de harmonie in de relaties binnen de familie
  • Het slagen van de borstvoeding
  • Het verminderen van de kans op postnatale depressie en Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)
  • Gevoelens van verbondenheid

De 40 dagen durende postnatale periode bestaat in vele culturen. Het is ‘the Sacres Window’ in de Ayurvedische traditie of een soort van “herstel-, recuperatie-, rehabilitatie periode” in het westerse concept van een patient die, gescheiden van andere mensen, herstelt. De nieuwe moeder heeft de tijd nodig om voor haar baby te zorgen en zelf te rusten. Een pasgeboren baby heeft elke twee uur voeding nodig en tussendoor zou de moeder moeten rusten om zowel fysiek als emotioneel te herstellen van de bevalling. Het is aan te bevelen om het aantal bezoekers minimaal te houden en om als moeder en baby in een rustige omgeving te verblijven zodat over-stimulatie van de zintuigen voorkomen wordt.

De principes van 40 dagen rust:

Het duurt negen maanden voor je lijf om een kindje volledig te voldragen en het duurt ongeveer negen maanden om weer van je zwangerschap te herstellen, misschien zelfs wel langer, zeker als je lang(er) borstvoeding geeft. Dit herstel begint bij zes weken waarin je zo veel mogelijk rust houd. Gun jezelf die tijd om te herstellen. Het zal je helpen bij je herstel op de lange termijn, zowel op lichamelijk als emotioneel gebied.

Sommige vrouwen voelen de behoefte om hun oude persoonlijkheid en lichaam van voor de zwangerschap terug te krijgen. Heb geduld met jezelf! Als je de benodigde tijd om te herstellen niet in acht neemt, kan dit de zenuwen en het immuunsysteem verzwakken. Vermoeidheid en Fysieke- en emotionele disbalans kunnen voorkomen in het genezingsproces op de lange-termijn. Wat echt het verschil maakt is dat je toegetreden bent tot het moederschap. Gun jezelf om bemoederd, gevoed en verzorgd te worden in deze periode. Als je dat toelaat, zul je sneller herstellen en ben je beter in staat om een liefdevolle relatie met je kindje op te bouwen. Het helpt de hechting met je kindje.

De basisrichtlijnen voor de 40 dagen postanatale periode:
* Maak het je thuis gemakkelijk en blijf dicht bij je baby.
* Neem veel rust
* Eet zo veel mogelijk eten en drinken dat helpt bij het herstel na de bevalling
* Begin met oefeningen voor het versterken van je bekenbodem
* Haal lang en diep adem met gebruik van de buikademhaling (breng daarbij de bekenbodemspier naar boven).
* Vermijd het overstrekken van de buik.
* Draag niets dat meer weegt dan je baby.
* Lig de eerste dagen op je buik (met een klein kussen onder je buik om de baarmoeder samen te helpen drukken
* Stimuleer je bloedcirculatie in je benen door op je rug te liggen met je benen recht en trek je tenen naar je toe.

In the Lap of the Mother

The mother is the only one who can teach her child tenderness and compassion. It is this exposure to gentleness in the lap of the mother for the first seven years of life that teaches a man to be just, tolerant and compassionate in his dealings with others…. The entire nervous system, and consequently the entire capacity of a person for self-control, is determined by the touch of a mother. All human character, which has that gentleness for which humanity is proud, comes from the gentle touch of a woman. Our entire value of acceptance of others, hospitality, compassion, pain for others, thinking of others, sacrificing, welcoming, –all this is learned in the lap of the mother. There is a saying in the scriptures: “Whatever goodness a man has, it is learned in the lap of the mother”. That is how important the institution of a woman as a mother is in our society.

Yogi Bhajan